Home Strona główna
Wesołych Świąt PDF Drukuj Email

Wszystkim sympatykom naszego Stowarzyszenia
składamy płynące z głębi serca życzenia
radosnych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia
oraz wielu Łask Bożych w nowym 2023 roku

Zarząd Stowarzyszenia na rzecz Ziemi Lisieckiej

(Ilustracja przedstawia fragment polichromii kościoła parafialnego w Kaszowie)

Św. Mikołaj 1966 PDF Drukuj Email

Jak co roku w dniu imienin patrona lisieckiej parafii, św. Mikołaja z Miry, prezentujemy fotografię z pobytu Jego Ekscelencji na terenie Ziemi Lisieckiej. Tym razem wracamy do lat 60. XX wieku i zamieszczamy zdjęcie z 1966 roku. Biskupowi Miry towarzyszą dwa aniołki, ks. proboszcz Adolf Baścik i siostra felicjanka (w welonie sprzed reformy posoborowej stroju oraz fartuchu). Czy ktoś z naszych czytelników pamięta imię siostry?

Druh Tadeusz Mastek PDF Drukuj Email

Dziś, tj, w sobotę 13 sierpnia, pożegnaliśmy śp. Tadeusza Mastka, społecznika, strażaka, samorządowca.

Doświadczenie w pracy społecznej zdobywał w OSP Liszki. W latach 70. pełnił funkcję prezesa Zarządu Gminnego OSP. W 1981 roku wszedł w skład Rady Sołeckiej w Liszkach.

W 1985 roku, po przeniesieniu się do rodzinnego Kaszowa, objął obowiązki prezesa miejscowej straży pożarnej. Wlał nowego ducha w jednostkę, która dysponując zepsutą motopompą oraz kilkoma wężami, właściwie istniała już tylko na papierze. Pod kierownictwem Tadeusza Mastka zakupiono mundury, samochód żuk i blaszak pełniący funkcję tymczasowej remizy. W 1991 roku oddano do użytku Dom Strażaka. Wkrótce w obu jego garażach stanęły wozy: Star 244 i Lublin-3. Obowiązki prezesa OSP Kaszów druh Mastek pełnił do 2011 roku.

W latach 1984-1994 Tadeusz Mastek sprawował mandat radnego najpierw Gminnej Rady Narodowej w Liszkach (dwie kadencje, w tym jedna skrócona), a po przełomie ustrojowym Rady Gminy Liszki. Zmarł 11 sierpnia w wieku 76 lat.

Na fotografii zamieszczonej poniżej Tadeusz Mastek podczas zawodów strażackich, jeszcze jako członek OSP Liszki.

Personel lisieckiego przedszkola PDF Drukuj Email

18 lutego 2022 r. zmarła Józefa Bartyzel, z domu Kruk, długoletnia wychowawczyni lisieckiego przedszkola. Na fotografii, którą zamieszczamy poniżej, stoi ona pierwsza z lewej. Zdjęcie, opublikowane już w albumie Liszki-szkice z dziejów, zostało wykonane w połowie lat 60. XX wieku, z okazji zakończenia roku szkolnego. Panie pozują na podwórku przedszkolnym w lisieckim rynku. Na prawo od Pani Józi stoją: Stanisława Słota, Eleonora Kapusta - ówczesna kierowniczka Przedszkola, Anna Kosińska, Zofia Bil (zmarła w 2020 roku długoletnia sołtyska Kryspinowa) oraz Barbara Dymanus (po zamęściu Kowalik).

Przypomnijmy, że Państwowe Przedszkole w Liszkach powstało w 1962 roku, w wyniku przejęcia przez władze PRL przedszkola prowadzonego przez Siostry Felicjanki w budynku parafialnym

Św. Mikołaj w Liszkach 1975 PDF Drukuj Email

Zgodnie z kilkuletnią tradycją, w dniu imienin św. Mikołaja zamieszczamy fotografię dokumentującą jego bytność na terenie parafii lisieckiej. Dziś prezentujemy zdjęcie wykonane niewątpliwie w 1975 roku, w  Przedszkolu Publicznym w Liszkach. Mikołaja otaczają dzieci z roczników 1968, 1969 i 1970.

« pierwszapoprzednia12345678910następnaostatnia »

Strona 1 z 10