Home Strona główna
Druh Tadeusz Mastek PDF Drukuj Email

Dziś, tj, w sobotę 13 sierpnia, pożegnaliśmy śp. Tadeusza Mastka, społecznika, strażaka, samorządowca.

Doświadczenie w pracy społecznej zdobywał w OSP Liszki. W latach 70. pełnił funkcję prezesa Zarządu Gminnego OSP. W 1981 roku wszedł w skład Rady Sołeckiej w Liszkach.

W 1985 roku, po przeniesieniu się do rodzinnego Kaszowa, objął obowiązki prezesa miejscowej straży pożarnej. Wlał nowego ducha w jednostkę, która dysponując zepsutą motopompą oraz kilkoma wężami, właściwie istniała już tylko na papierze. Pod kierownictwem Tadeusza Mastka zakupiono mundury, samochód żuk i blaszak pełniący funkcję tymczasowej remizy. W 1991 roku oddano do użytku Dom Strażaka. Wkrótce w obu jego garażach stanęły wozy: Star 244 i Lublin-3. Obowiązki prezesa OSP Kaszów druh Mastek pełnił do 2011 roku.

W latach 1984-1994 Tadeusz Mastek sprawował mandat radnego najpierw Gminnej Rady Narodowej w Liszkach (dwie kadencje, w tym jedna skrócona), a po przełomie ustrojowym Rady Gminy Liszki. Zmarł 11 sierpnia w wieku 76 lat.

Na fotografii zamieszczonej poniżej Tadeusz Mastek podczas zawodów strażackich, jeszcze jako członek OSP Liszki.

Personel lisieckiego przedszkola PDF Drukuj Email

18 lutego 2022 r. zmarła Józefa Bartyzel, z domu Kruk, długoletnia wychowawczyni lisieckiego przedszkola. Na fotografii, którą zamieszczamy poniżej, stoi ona pierwsza z lewej. Zdjęcie, opublikowane już w albumie Liszki-szkice z dziejów, zostało wykonane w połowie lat 60. XX wieku, z okazji zakończenia roku szkolnego. Panie pozują na podwórku przedszkolnym w lisieckim rynku. Na prawo od Pani Józi stoją: Stanisława Słota, Eleonora Kapusta - ówczesna kierowniczka Przedszkola, Anna Kosińska, Zofia Bil (zmarła w 2020 roku długoletnia sołtyska Kryspinowa) oraz Barbara Dymanus (po zamęściu Kowalik).

Przypomnijmy, że Państwowe Przedszkole w Liszkach powstało w 1962 roku, w wyniku przejęcia przez władze PRL przedszkola prowadzonego przez Siostry Felicjanki w budynku parafialnym

Św. Mikołaj w Liszkach 1975 PDF Drukuj Email

Zgodnie z kilkuletnią tradycją, w dniu imienin św. Mikołaja zamieszczamy fotografię dokumentującą jego bytność na terenie parafii lisieckiej. Dziś prezentujemy zdjęcie wykonane niewątpliwie w 1975 roku, w  Przedszkolu Publicznym w Liszkach. Mikołaja otaczają dzieci z roczników 1968, 1969 i 1970.

Św. Kryspin na pieczęci Kryspinowa PDF Drukuj Email

Co roku 25 października Kościół wspomina św. Kryspina, męczennika, który od 1897 roku jest patronem Kryspinowa. Na ilustracji widzimy odbitkę pieczęci Zwierzchności Gminy z czasów, gdy wójtem był Piotr Różycki (ojciec ks. prof. Ignacego Różyckiego), a więc z lat 1908-1910. Widnieje na niej św. Kryspin z gałązką palmy w ręku, symbolem męczeństwa, i nożem do cięcia skór, co stanowi nawiązanie do zawodu szewca.

Święty Kryspin pochodził ze znamienitej patrycjuszowskiej rodziny rzymskiej. Wraz z towarzyszem o podobnie brzmiącym imieniu Kryspinian przeniósł się ze stolicy Imperium do Soissons w północnej Galii (dziś Francja), gdzie obaj poświęcili się głoszeniu Ewangelii wśród pogan. Żyli w ubóstwie, utrzymując się z szewstwa. Znani byli z tego, że wykonane przez siebie obuwie sprzedawali biednym bardzo tanio, a z klientami prowadzili rozmowy na tematy egzystencjalne, wytykając niedorzeczności przesądów pogańskich i przekonując ich do chrześcijaństwa. W roku 287 zostali aresztowani. Mimo tortur nie zaparli się Chrystusa i zostali ścięci. Z uwagi na wykonywany zawód jako swoich patronów czcili ich szewcy.

Dodajmy, że na początku XX wieku w Krakowie istniała Kongregacja Katolickich Członków Cechu Szewców pod wezwaniem św. św. Kryspina i Kryspiniana.

Do I Komunii św. z ks. Józefem Pędzimężem PDF Drukuj Email

W maju nie może braknąć na naszej stronie wspomnień o dawnych uroczystościach pierwszokomunijnych. Zamieszczamy więc fotografię dzieci z Kryspinowa, rocznik 1945, z katechetą ks. Józefem Pędzimężem, wykonaną przy zakrystii kościoła parafialnego w Liszkach.

Tak się składa, że niedawno w Ślemieniu, odbyła się promocja książki ks. dra Andrzeja Targosza pt. Ślemieńskie duchowieństwo. Bogato ilustrowana praca zawiera także biogram ks. Józefa Pędzimęża (str. 113-115), który przed przeniesieniem do Liszek pracował w tamtejszej parafii (od 8 IX 1945 do 9 VIII 1950 r.) Dowiadujemy się z niej m.in., że dawny lisiecki wikary urodził się 12 X 1914 roku w Naprawie (par. Skomielna Biała), a zmarł 6 X 1997 w Suchej Beskidzkiej. Jego grób znajduje się w Skomielnej Białej. W Liszkach pracował przez pięć lat, w trudnych stalinowskich czasach, od wakacji 1950 do 15 V 1955 roku.

« pierwszapoprzednia12345678910następnaostatnia »

Strona 1 z 10