Wójt Liszek Wojciech Rospond PDF Drukuj Email

24 stycznia minęła 100. rocznica śmierci Wojciecha Rosponda, wójta Liszek w latach I wojny światowej, a prywatnie ojca ośmiorga dzieci, w tym Stanisława - biskupa sufragana krakowskiego, Kazimierza - kapłana, katechety w Wadowicach oraz Macieja Jana - sędziego.

Urodzony 15 kwietnia 1852 roku Wojciech Rospond, zwany Szopą, z zawodu, jak większość mieszkańców Liszek, był rolnikiem. Oprócz pracy w gospodarstwie furmanił, a konkretnie woził urzędników z Liszek do Krakowa oraz towary kupców krakowskich na Śląsk. Należał do ludzi o horyzontach wykraczających daleko poza własną miedzę. Prenumerował, co wówczas nie było na wsi częste, dwie gazety o profilu chrześcijańsko-ludowym: tygodnik Prawda i dziennik Głos Narodu. Brał czynny udział w życiu publicznym. Zasiadał w zarządzie miejscowego koła Towarzystwa Szkoły Ludowej, był jednym z założycieli, a potem członków Zarządu Spółki Oszczędności i Pożyczek w Liszkach. Przed I wojną światową pełnił, przy Janie Madeju, funkcję zastępcy wójta, a po jego rezygnacji stanął na czele jednowioskowej gminy.

Poniżej prezentujemy fotografię portretową wójta Wojciecha Rosponda, w lisieckiej kamizeli.