Home Aktualności Głos Lisieckich Dzwonów
Głos Lisieckich Dzwonów PDF Drukuj Email
środa, 27 marca 2019 12:50

Dziś przypominamy wydarzenie z mniej odległej przeszłości. W grudniu minęło 20 lat od ukazania się pierwszego numeru Głosu Lisieckich Dzwonów. Pisma Rzymskokatolickiej Parafii św. Mikołaja w Liszkach. Inicjatorem powołania do życia tego czasopisma i jego pierwszym redaktorem naczelnym, był ówczesny wikariusz lisiecki ks. Bolesław Karcz. Od numeru 19. z września-października 2002 roku, funkcję przejął ks. Tadeusz Palenik. Obu duszpasterzy wspierał młody zespół złożony z członków miejscowej Oazy. Na łamach Głosu ukazywały się teksty formacyjne, publicystyka kulturalna, a także wiersze zaczerpnięte z tomików uznanych poetów i autorów lokalnych. Cykl artykułów o historii parafii publikowała pani Bronisława Srebro. Pojawiały się także teksty na tematy szkolne. Poważne miejsce zajmował dział Z życia parafii.
Łącznie ukazały się 22. numery Głosu Lisieckich Dzwonów (ostatni z okazji świąt Wielkiej Nocy 2004 roku), o różnej objętości. Przedostatni zawierał 56 stron!!!

Prośba

Stowarzyszenie na rzecz Ziemi Lisieckiej nie posiada kompletu numerów Głosu Lisieckich Dzwonów. Dlatego zwracamy się z prośbą do osób, które dysponują archiwalnymi numerami czasopisma i chcieliby je komuś podarować, o przekazanie ich do naszego archiwum. Ze swej strony możemy się zrewanżować egzemplarzami książki Feliksa Sobola pt. Moje wspominki.

Poprawiony: piątek, 12 lipca 2019 22:06

Popular