Home Aktualności Kolejna publikacja Stowarzyszenia
Kolejna publikacja Stowarzyszenia PDF Drukuj Email

Miło nam donieść, że ukazała się kolejna książka opublikowana staraniem Stowarzyszenia na rzecz Ziemi Lisieckiej. Są to wspomnienia Feliksa Sobola. Autor urodził się 17 maja 1926 roku w Liszkach i mieszkał tu z przerwami do końca lat 40-tych XX w. Te przerwy, to najpierw pobyt na robotach przymusowych w Niemczech (a właściwie wcielonym w 1938 roku do III Rzeszy Sudetenlandzie), a potem okresowe mieszkanie w Krakowie podczas nauki w szkole średniej. "Moje Wspominki. Liszki-Schlesich Kotzendorf-Kraków. 1926-1950" to opowieść o przeżyciach Feliksa Sobola w tych czasach. Zawiera opis życia w przedwojennych Liszkach (z perspektywy dziecka), egzystencję robotnika przymusowego podczas II wojny światowej, a następnie przeżycia młodzieńca zdobywającego wykształcenie w Krakowie, biorącego jednocześnie udział w działalności Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży w rodzinnej parafii. Książkę uzupełnia rys życia Feliksa Sobola oraz notatka o ks. Feliksie Budzaszku, wuju autora.

W sprawie dystrybucji książki prosimy kontaktować się z członkami Zarządu stowarzyszenia:

• Marek Legutko - 691-862-888
  • Adam Kowalik - 504-100-471