Home Projekty Projekty1 Projekt KOSZYK LISIECKI
Projekt KOSZYK LISIECKI PDF Drukuj Email

PROJEKT KOSZYK LISIECKI

Ziemia Lisiecka znana jest ze swoich wyrobów - wędlin, (w tym słynnej kiełbasy Lisieckiej), kukiełki, wikliny, twarogów, warzyw i owoców. Niby wszyscy o tym wiedzą, ale czy wiedzą, gdzie i od kogo te produkty kupić? Już niekoniecznie.

Idea "Koszyka Lisieckiego" powstała jesienią 2013 roku. Pomysłodawcą jest Dagmara Pilis, która od wielu lat działa w obszarze organizacji pozarządowych, a od 13 lat mieszka w Kaszowie. Krakowska Fundacja Partnerstwo dla Środowiska, realizuje projekt "Produkt Lokalny Małopolska", współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi UE. Aby "Koszyk Lisiecki" mógł się udać, należało wystartować w konkursie dotacyjnym, mieć własny wkład finansowy i namówić do współpracy lokalnego partnera. Pomysłem zainteresowało się Stowarzyszenie na Rzecz Ziemi Lisieckiej. Prezes Stowarzyszenia, Paweł Miś przekonał przedstawicieli Stowarzyszeń z Czułowa i Ściejowic, do wspólnego podjęcia wyzwania zorganizowania i poprowadzenia inicjatywy. Wkład własny do projektu pochodzi ze środków Stowarzyszenia Ziemi Lisieckiej. Przygotowano wniosek dotacyjny i udało się - projekt i pomysł doczekają się realizacji.

Trzy organizacje - Stowarzyszenie na Rzecz Ziemi Lisieckiej, Stowarzyszenie "Perspektywa" ze Ściejowic oraz Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Czułów, wspólnie pozyskały 100 tysięcy złotych na organizację i promocję sprzedaży tradycyjnych produktów powstających na terenie Ziemi Lisieckiej. Projekt nosi nazwę "Koszyk Lisiecki - stworzenie stabilnego systemu pozyskiwania, wsparcia i sprzedaży produktów lisieckich dla mieszkańców aglomeracji krakowskiej".

W ramach projektu planowane są m.in. wyjazdy rolników do innych gmin, gdzie sprzedaż produktów lokalnych już działa, szkolenia związane z produkcją, sprzedażą i promocją towarów, organizacja sprzedaży "Koszyka Lisieckiego" na terenie Krakowa, promocja na targach i imprezach w gminie Liszki i w Krakowie. Planowane są również cztery festyny na terenie gminy Liszki, uruchomienie sklepu internetowego obsługującego sprzedaż towarów z "Koszyka Lisieckiego", pomoc ekspertów w zakresie produkcji, promocji i sprzedaży. Partnerzy planują także pozyskiwanie kolejnych środków na jego rozszerzenie i kontynuację.

Zapraszamy do współpracy przedstawicieli stowarzyszeń, sołtysów wsi, Kół Gospodyń Wiejskich, Ochotniczej Straży Pożarnej z terenu gminy Liszki.

Spotkanie organizacyjne dla Państwa odbędzie się dnia 4.04.2014, o godzinie 19.00, w Remizie Strażackiej w Czułowie. Przedstawimy tam szczegółowo działania w ramach projektu oraz możliwości zaangażowania się i współpracy - mówi Dagmara Pilis, koordynator projektu "Koszyk Lisiecki".

Paweł Miś ze Stowarzyszenia na Rzecz Ziemi Lisieckiej dodaje:

Do udziału w projekcie zapraszamy w szczególności:

- drobnych rolników, którzy na własne potrzeby uprawiają owoce, warzywa, ale mogliby także sprzedawać nadwyżkę, ale potrzebują kogoś, kto im tę sprzedaż zorganizuje,

- sadowników i przetwórców średniej wielkości, którzy chcieliby poszerzyć grono swoich klientów i wzmocnić markę swoich produktów,

- gospodynie domowe, które potrafią robić przetwory z lisieckich warzyw i owoców, piec chleby, ciasta, robić sery, pasztety itd., ale nie mogą ich sprzedać, ze względu na obowiązujące przepisy,

- wytwórców, którzy wytwarzają lub mogliby wytwarzać i sprzedawać oparte na tradycji tych terenów produkty ? wyroby wikliniarskie, hafty itd.,

- restauratorów, którzy chcą przygotowywać potrawy w oparciu o sprawdzone produkty lokalne, lecz poszukują jednego dostawcy.

Rekrutacja rolników, wytwórców i przetwórców do projektu rozpocznie się 7 kwietnia. Zainteresowanych prosimy o kontakt:

Dagmara Pilis - Koordynator projektu Koszyk Lisiecki - tel. 604 62 60 70, e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Paweł Miś - Stowarzyszenie na Rzecz Ziemi Lisieckiej - tel. 502 780 545

Danuta Bernert - Stowarzyszenie "Perspektywa" - tel. 12 280 80 62