Home Aktualności 70. rocznica pacyfikacji Piekar
70. rocznica pacyfikacji Piekar PDF Drukuj Email

W 70. rocznicę pacyfikacji Piekar

W niedzielne popołudnie 30 czerwca w centrum Piekar odbyła się uroczystość poświęcenia obelisku z tablicą upamiętniającą 70. rocznicę pacyfikacji miejscowości przez Niemców. Obchody rozpoczęła Msza św. koncelebrowana. Przewodniczył jej proboszcz parafii lisieckiej ks. Władysław Szymoniak.

Na początku nabożeństwa głos zabrał współcelebrujący Najświętszą Ofiarę ks. Stanisław Mól  SI. W kilku słowach przywołał postać swego krewnego z Piekar, Antoniego Kuberę, który poniósł śmierć 4 lipca 1943 r. podczas pacyfikacji Liszek. Po nim przemawiali dwaj goście z Tyńca, benedyktyni: podprzeor o. Włodzimierz Zatorski (współcelebrans) oraz  brat Jan Luter. Po krótkim wprowadzeniu przypominającym wielowiekowe związki między opactwem w Tyńcu a Piekarami i sąsiednimi wsiami odczytali historię pacyfikacji w Piekarach, Liszkach i Kaszowie zanotowaną przez klasztornego kronikarza.

Kazanie podczas Mszy św. wygłosił ks. Szymoniak podkreślając aktualność zła, które czasem, jak przed 70 laty w Piekarach i Liszkach, przybiera formy zbrodni wojennych, a czasem przemocy na ulicy czy nienawiści wewnątrz rodzin.

Po zakończeniu Mszy św. uczestnicy uroczystości, wśród których było kilkanaście osób pamiętających wydarzenia sprzed 70 lat, przeszli pod obelisk, gdzie ks. Szymoniak dokonał poświęcenia tablicy.

Ostatnią część obchodów rozpoczął pokaz tańców ludowych zaprezentowanych przez dziecięcy Zespół Chochliki oraz koncert pieśni patriotycznych w wykonaniu wieloletniego nauczyciela muzyki w Szkole Podstawowej w Piekarach Jana Kowalczyka przy akompaniamencie Ziemowita Pawlisza.

W przerwie między występami organizatorzy rozdali nagrody uczniom Szkoły Podstawowej w Piekarach wyróżnionym w konkursie plastycznym na temat pacyfikacji.

Uroczystościom towarzyszyła wystawa nagrodzonych prac oraz fotografii związanych z wydarzeniami sprzed 70 lat.

Uczestnicy niedzielnych obchodów otrzymali przygotowaną przez członków Stowarzyszenia na rzecz Ziemi Lisieckiej oraz Stowarzyszenia "Przyjazne Piekary" broszurkę pt.: "Pacyfikacja Piekar 4 lipca 1943".

(fot. Tadeusz Jajko, Adam Kowalik)